Menu Close

Fritidstoaletter

Fritidstoaletter säljes online. ✅ Stort sortiment. ✅ Köp Fritidstoaletter billigt online.

 
 
Inga förslag för tillfället.
 

Fritidstoalett

Länge har ett enkelt utedass varit den enda toalett man haft vid sommarstugor och fritidshus. Men även om det kan verka pittoreskt från början brukar det inte dröja länge förrän barnen börjar knorra och tycka att det är läskigt att gå på dass. Och, i ärlighetens namn finns det nog annat som kan få stå för det romantiska och pittoreska på landet än just utedasset. För det är trots allt ganska svårt att hålla rent och städat, och inte alls speciellt trevligt när man ska tömma dasset på dess innehåll. Dessutom ligger det i många fall ganska långt från huset, och det känns inte alls kul att ge sig iväg ut om man behöver på toa på natten. Många har redan ersatt sina utedass med någon form av riktig toalett, och de som inte redan gjort det börjar i allt större utsträckning att fundera på alternativ.

Att sätta in en vanlig toalett, som man har hemma, ärr inte alltid ett rimligt alternativ i sommarstugan. Ofta finns ingen plats att avvara för en vattenklosett, och den kräver dessutom att det finns vatten och avlopp indraget vilket inte alltid är fallet i ett fritidshus. Men, det finns flera bra alternativ som fungerar utmärkt vid fritidshus och sommarstugor. Olika toaletter som fungerar på olika sätt som exempelvis komposterande, urinseparerande och förbränningstoaletter.

Olika typer av fritidstoaletter
Separett är en urinseparerande toalett som passar bra vid fritidsboendet. Toaletten fungerar i alla temperaturer och har en låg energiåtgång. Denna typ av fritidstoalett är den som mest påminner om de gamla klassiska utedassen, och man behöver byta behållare eller latrinsäck med jämna mellanrum. Denna toalett kan användas av begränsat antal användare, till skillnad mot en del andra lösningar som är beräknade för ett visst antal personer. Separett fungerar så att avfallet hamnar i en säck som sitter i en behållare. Säcken är komposterbar. Urinen som separeras hamnar i den speciella urinskålen och rinner genom en slang inne i Separett och kommer sen ut baktill. För att kunna använda en Separett behöver man ha ventilationsrör och avlopp för urinen. Toaletten har också en fläkt som gör den luktfri.

Mulltoa är en typ av fritidstoalett som passar utmärkt i fritidshuset som saknar avlopp. Ursprungligen är mulltoa ett speciellt varumärke, men begreppet har kommit att användas för alla toaletter med samma funktion. Och med tanke på att denna typ av toalett komposterar avfallet är det ju ett mycket passande namn. Men, för att inte inkräkta på varumärket kallas dessa toaletter idag officiellt för komposttoaletter. Det gemensamma för alla komposttoaletter är att de bygger på ett system som gör att avfallet förmultnar och blir till kompost som man kan använda som gödsel i trädgården. Det finns lite olika system för denna förbränning och i huvudsak kan man dela in dem i toaletter där förmultningsprocessen sker i en speciell kompostkammare ( kallad multrum) eller i själva toalettutrymmet. En mulltoa med en förbränningskammare sköter sig i stort sett själv, och det enda man behöver göra är i princip att tömma kompostbehållaren när den är full. Idag finns det till och med system där du inte ens behöver tömma komposten. Om förmultningen sker i själva toaletten brukar man skynda på processen genom att avfallet rörs runt, och ofta tillsätts också värme för en snabbare förmultning. Här hamnar den kompost som bildas i en låda under toan, och denna låda tömmer man vid behov. För att hålla förmultningsprocessen igång är det viktigt att man tänker på att kammaren regelbundet ska fyllas på med lite sån och kolhaltigt material. Detta är inte bara bra för att förbättra förmultningen utan ger också en porösare kompost. En mulltoa är vanligtvis problemfri, men om innehållet i komposten blir för fuktigt kan man få problem med flugor och lukt. Om detta problem uppstår är den bästa lösningen att ordna med urinseparering.

En mulltoa kan placeras både inne i huset och i ett särskilt utrymme, som exempelvis ett utedass. Var den än placeras måste det finnas bra ventilation och möjligheter till uppvärmning vintertid. När man köper en mulltoa är det bra att tänka på hur stor kapacitet toaletten behöver ha. Det finns olika modeller som är avsedda för olika storlekar på hushåll. Är man många som ska använda toaletten är det bäst att välja en modell med ett multrum. Mulltoa är ett mycket bra alternativ som fritidstoalett. En lättskött toalett som förvandlar avfallet till användbar kompost, och där det alltså inte finns något bekymmer med restprodukter. De flesta ser kanske mulltoa som en toalett för sommarstugan, men om du väljer en modell med större kapacitet fungerar den också utmärkt för permanentboende. Förbränningstoalett är ytterligare ett bra alternativ av fritidstoalett. Även förbränningstoaletten fungerar utan rinnande vatten och kan användas i fritidshus även om man saknar vatten och avlopp. De flesta förbränningstoaletter kräver el för att fungera, men finns ingen el i sommarstugan kan man välja en gasdriven toalett. I förbränningstoaletten förvandlas allt avfall till aska och man slipper alla bekymmer med restprodukter. Askan använder man som gödsel i trädgården och får alltså nytta av den. Förbränningen sker vid hög temperatur och man behöver därför installera en skorsten när man ska sätta in en förbränningstoalett. I denna toalett behöver man inte separera urin och avföring utan allt avfall förbränns och blir till aska. Processen är helt luktfri och du kan lika gärna installera denna typ av toalett inne i stugan som i en speciell byggnad. Det finns olika varumärken och modeller av förbränningstoaletter, och som med så många andra produkter går utvecklingen snabbt framåt. På de senaste modellerna har du, till exempel, en display som visar både användandet av toaletten och när det är dags att tömma askbehållaren. Det finns också förbränningstoaletter med slutna system så att du inte behöver sätta in ventiler för att toaletten ska få luft. Det vanliga är annars att man hämtar inluften från golvet om byggnaden står på plintar eller torpargrund, medan man i andra fall sätter in en ventil i ytterväggen. Oavsett hur ventilationen ser ut är förbränningstoaletten en hygienisk och miljövänlig variant av fritidstoalett.